___Valg af grus og sten___
Når der forhåbentlig er bevilget en pose penge, så skal vi ud og handle grus, og evt. sten.
Hvis det er muligt, så er det godt at se lidt på leverandørens forskellige stenstørrelser. Det er feks. ikke så heldigt at få leveret en meget stor mængde grus, for så bagefter at opdage at der er et stort indhold af skarpe flintsten som kan give unødvendige skader ved gydning.
Hvis dette skulle være tilfældet (ikke så ofte) så er der måske en anden leverandør i området. Er der andre leverandører, ja så er der måske også mulighed at forhandle sig til en bedre pris, hvem ved - det er altid rart at kunne lægge nogle ekstra tons i bækken.
Når der indkøbes grus, så leveres det i forskellige stenstørrelser, for derefter at blive blandet.
I små vandløb bør blandingsforholdet være ca. 85 % sten på 16-32 mm (nøddesten) og ca.15 % sten på 32-64 mm (singels og håndsten)
I større vandløb bør blandingsforholdet være ca. 75 % sten på 16-32 mm (nøddesten) og ca. 25 % sten på 32-64 mm (singels og håndsten)
Det er godt at få iblandet lidt sten op til mindst 80 mm, da de virker som strømlæ og standplads for fiskeynglen. Her kan det også være hensigtsmæssigt at indtænke lidt småsten til opvækstområdet nedstrøms banken, da ynglen vil spredes.
Så skal grusset blandes.
Hvis det lade sig gøre, så prøv selv at være til stede, så er der sikkerhed for at det bliver gjort godt.
Hvis dette ikke er muligt, så vær sikker på at ham i den anden ende har fanget budskabet. Det er ærgerligt at stå med et stort dynge, og så opdage at det er dårligt blandet.
Når der laves en handel, så vær opmærksom på at nogen snakker i tons - hvor man måske selv går og tænker i kubikmeter - eller omvendt.
1 kubikmeter er ca. det samme som 1,5 tons.
Vi køber stort set aldrig sten, i stedet laver vi aftale med en landmand, hvor det ofte er muligt at få et par læs gratis marksten.
Dermed kan alle pengene bruges på grus.